חזון
התנועה הסביבתית בישראל רחבה ומגוונת. היא כוללת פעילים, התארגנויות וארגונים שונים, וכן גורמים מהאקדמיה, גופים ממשלתיים ולא ממשלתיים. חלק מהגופים למטרות רווח וחלק שלא למטרות רווח.
חיים וסביבה מאגד בתוכו את החברה האזרחית ואת כל הגופים שלא למטרות רווח בתנועה הסביבתית בישראל. אנו רואים את מהות תפקידנו בבניית תנועה סביבתית רחבה, מגוונת, אפקטיבית ומשתפת, במטרה לחולל שינוי חברתי ותרבותי עמוק, המבוסס על תפיסה אידאולוגית רהוטה מצד אחד ובסיס עובדתי ומדעי מצד שני.
ארגון חיים וסביבה כמו התנועה הסביבתית בארץ ובעולם, מונע ממספר ערכים מרכזיים:
- ראייה ארוכת טווח למען הדורות הבאים – ההבנה כי יש להתחשב בדורות הבאים בכל החלטה אישית וציבורית גם במחיר נוחות בהווה.
- שוויון – תפיסת השוויון של התנועה הסביבתית כוללת שלושה ממדים: פערים חברתיים מחוללים את המשבר הסביבתי ולהפך, שוויון צריך להיות בין דורי (להבטיח לדורות הבאים את מה שיש לנו) והכלה של בעלי חיים ומערכות טבעיות במעגלי המוסר שלנו.
- אקולוגיה חברתית – מערכות אקולוגיות מתקיימות בזכות הפרטים הקיימים בה וגם בזכות האינטראקציה בין הפרטים השונים. שייכות, מגוון וערבות הדדית הכרחיים לקיום האנושי והחברתי.
- אי אלימות ואי כוחניות – האדם לא הגיע כדי לכבוש את האדמה והסביבה ולא כדי לשלוט באדם אחר. ניצול האחר (אדם או סביבה) אינו בר קיימא ונועד לכישלון, מכיוון שהאחר צפוי למרוד בסופו של דבר.
- ענווה וצניעות – יש להעריך ולכבד את החוכמה האקולוגית והמתנות שהטבע יוצר. הפרקטיקה של הענווה היא הצניעות, הקטנת הצריכה, האושר בהסתפקות במועט ופשטות מרצון.
חיים וסביבה יתמקד בבנייה של תנועה סביבתית בארבעה ממדים:
- ממד אינסטרומנטלי:
- איגום משאבים ובניית תשתית המבוססת על משאבים אלה.
- בניית שיתופי פעולה מובנים בתוך התנועה הסביבתית.
- יצירת שירותים תומכים לארגונים ויוזמות.
- ממד אסטרטגי:
- בחינת אסטרטגיית השינוי של הארגונים החברים.
- בחינת אסטרטגיית השינוי של התנועה הסביבתית כמכלול.
- ממד אידאולוגי וערכי:
- מפגשים רעיוניים ובחינת ערכים אישיים וארגוניים.
- כתיבת מסמך אידאולוגי תנועתי.
- ממד "סמלי" ו"טקסי":
- יצירת אירועים מכוננים של התנועה הסביבתית.
- יצירת אתוסים וסמלים משותפים.
אנו מאמינים שתפקידה של התנועה הסביבתית הוא ליצור סיפור אחר אשר מבקר את המערכת הקיימת מצד אחד ומייצר חזון חיובי מצד שני. חזון הגורם לאנשים רבים ככל האפשר להצטרף, להאמין ביכולתם לשנות ולחולל את השינוי הרצוי על פי הערכים לעיל.
על התנועה הסביבתית לאתגר את המערכת הקיימת וליצור אלטרנטיבות תרבותיות שיצמחו מהשטח, יטעו שורשים לשינוי – וההתרחבות תתרחש מלמטה למעלה כדי לשנות את המצב הקיים.