רשת ערים בריאות בישראל
רשת הערים הבריאות בישראל הוקמה ב- 6 במרץ 1990, בסיומו של הכנס הראשון בנושא "ערים רשת ערים בריאות בישראל פועלת מאז 1990 כחלק מתנועה עולמית, בהנהגת ארגון הבריאות העולמי, למען קידום בריאות האוכלוסייה וצמצום הפערים הבריאותיים שבה. ברשת חברים "ערים בריאות", נציגי משרדי ממשלה, קופות החולים ואקדמיה. הרשת מתנהלת כיחידה במסגרת מרכז השלטון המקומי בישראל ונסמכת על משרד הבריאות.
בכל אחת מהרשויות החברות ברשת קיימת מחויבות פוליטית להפיכת חזון "בריאות לכל" למציאות. הרשות מתחייבת לאמץ את העקרונות והאסטרטגיות לפיתוח הבריאות והקיימות למען יוכל הדור הנוכחי והדורות הבאים ליהנות מבריאות ואיכות חיים טובה יותר. היא מתחייבת לפעול לשיפור הגורמים המשפיעים על בריאות התושבים – גורמים סביבתיים, חינוכיים, חברתיים ואחרים. כמו כן קיימת מחויבות לפעול בשותפות עם כל המגזרים בחברה.
על פי אחת ההגדרות – "עיר בריאה" – היא עיר שבה פועלים יחד כל המגזרים – תושבים, ארגונים, עסקים והרשות המקומית, על מנת להבטיח עיר חיה ושטוב לחיות בה.
על מנת לפעול לפיתוח הבריאות והקיימות, מתחיבת ה"עיר בריאה" להכיר את מצב הבריאות של אוכלוסייתה על כל רבדיה, להכיר את המאפיינים החברתיים-כלכליים וסביבתיים הקשורים למצב הבריאות, לזהות את הפערים הבריאותיים, להכיר את השימוש בשירותים ומידת התאמתם לצורכי האוכלוסייה. פעולה זו, אשר תעשה בצוות רב מיגזרי בשיתוף תושבים, תגבש "פרופיל עירוני", אשר יהווה בסיס לתכנון אסטרטגי לפיתוח הבריאות והקיימות.
רשת ערים בריאות בישראל מהווה מסגרת לפעילותן של הערים הבריאות. הרשת מספקת הכשרה למתאמים העירוניים, במה לקבוצות לימוד נושאיות, למידה הדדית ולווי בהטמעת העקרונות בשטח.
באזור האירופי יש היום למעלה מ- 1,500 ערים בריאות ב- 30 רשתות לאומיות הפועלות כרשת אירופית בהנהגת ארגון הבריאות העולמי. ברחבי העולם יש למעלה מ- 6,000 ערים בריאות.