מעבר צודק ותעסוקה ירוקה
החששות משינויי האקלים והצורך במעבר לפרקטיקות מקיימות יותר מבחינה סביבתית, טומן בחובו השלכות על שוק התעסוקה בפרט ועל המערכת הכללית בכלל. לאור זאת חשיבותה של תעסוקה ירוקה גדלה בשנים האחרונות.
למשרות ירוקות יש יתרונות רבים, הן עבור יחידים והן עבור החברה כולה. עבור אנשים פרטיים, משרות ירוקות יכולות להציע שכר טוב, הטבות וביטחון תעסוקתי. הן יכולות גם להיות מתגמלות באופן אישי, מכיוון שהן מאפשרות לאנשים לעבוד על פרויקטים שיש להם השפעה חיובית על הסביבה והקהילה. עבור החברה, מקומות עבודה ירוקים יכולים לעזור בצמצום פליטות גזי חממה ובהגנה על משאבי טבע, ואגב כך לתרום לשיפור בריאות הציבור, לשיפור איכות האוויר והמים, ולהפחתה בסיכון לאסונות טבע. בנוסף, צמיחת הכלכלה הירוקה יכולה לעזור לעורר פיתוח כלכלי וליצור הזדמנויות עסקיות חדשות.
כניסה ירוקה לעולם העבודה
עבודה מועדפת
אחת הדרכים היעילות להכשרת עובדים צעירים לעבודה בתחום מסוים היא דרך עבודה מעודפת – עבודה במקצועות המוגדרים כנדרשים בשוק ומיועדות לצעירים וצעירות משוחררים משרות צבאי ושירות לאומי, עליה מקבל המועסק מענק כספי בתום התקופה המוגדרת (חצי שנה). אחוז ניכר מבין העובדים שמקבלים את המענק, בוחרים להמשיך לעבוד באותו מקצוע.
בין התחומים הנכללים כיום בהגדרת העבודה המועדפת קיימים מקצועות בעלי השפעות חיצוניות שליליות בתחום הסביבה והחברה, ובהם תדלוק, נהיגה במכליות דלק, עבודה בחוות לגידול בעלי חיים, עבודה בבתי זיקוק, תפירת עור, הדברה ועוד. מנגד, למעט עבודה ביערות קרן קיימת לישראל, אין ערוץ לתעסוקה ירוקה.
נכון יהיה לייצר בידול משמעותי בין עבודות המקדמות תעסוקה ירוקה ובין כאלו שלא, ואף להסיר תמריצים להשמת עובדים בתעשיות מזהמות.
להגדיל את גובה מענקי העבודה המועדפת ב- 9,000 ש"ח נוספים לענפים ירוקים כדוגמת תעשיות ירוקות, אנרגיות מתחדשות, שמירה על משאבי טבע, אכיפה, ניקיון ופיקוח סביבתי.
להסיר את ענפי תחנות הדלק והחקלאות (בתחום מזון מן החי) מרשימת הענפים המזכים במענקי עבודה מועדפת.
לאסור קיום עבודה נדרשת בתעשיות כתומות (מזהמות) ובבנייה מסורתית, ולהסיט את כלל המשאבים המושקעים בעבודה נדרשת בתחומים אלו אל קבלנים הבונים רק בבנייה ירוקה.
להכריז על עבודה ברשות הטבע והגנים ובחברה להגנת הטבע כעבודה מועדפת, בדומה לעבודה ביערות קק"ל.
הכשרות מקצועיות במימון המדינה
הכשרות מקצועיות הן הכשרות בתחומים שונים ובפריסה ארצית הניתנות מטעם המדינה מתוקף זרוע העבודה של משרד הכלכלה והתעשייה. ההכשרות, הניתנות לדורשים בהתאם לתנאים מסוימים, במימון חלקי או מלא, נועדו לסייע למי שאינם מועסקים לקדם את העתיד התעסוקתי שלהם, ולהקנות להם מקצוע שיקדם את סיכוייהם למצוא עבודה בתחום העיסוק החדש.
הענקת הכשרות מקצועיות לעובדים והכנתם לשוק העבודה בצורה עדכנית, שתביא ערך גם למעסיק, גם למועסק וגם לחברה כולה, הן השלב הראשון ביישום כל פתרון אפשרי של מעבר לתעסוקה ירוקה.
על מנת לייעל ולקדם הכשרות בתחום התעסוקה הירוקה יש לנקוט מספר פעולות:
חיבור מעסיקים ירוקים אל "מנהלת המעסיקים" – שיתוף פעולה בין זרוע העבודה, הפורום הכלכלי-חברתי של נשיאות המגזר העסקי והסתדרות העובדים.
הכנסת קריטריונים ירוקים לקריטריונים של מנהלת המעסיקים לקבלת מעסיקים. לדוגמה:
- תיעדוף ומימון מוגדל למעסיקים ירוקים.
- איסור קבלת מימון לתעשיות כתומות.
- מתן תמריצים נוספים להכשרה על בסיס תחומי עיסוק נדרשים למשק דל פחמן (מיחזור פסולת, טיפול בפסולת וניקוי בתחום המים, התייעלות במשאבי אנרגיה ומים, בנייה ירוקה, ועוד).
- תיעדוף ומימון מוגדל למעסיקים הקולטים עובדים מתעשיות כתומות.
כמו כן, מומלץ לבצע פנייה אקטיבית אל אוכלוסיות צעירים ייעודיות להכשרות בתחומים ירוקים, ובהם חרדים, ערבים ואוכלוסיות מבקשי עבודה.
אקדמיה
קידום לימודי סביבה והעיסוק בנושאים סביבתיים במסגרת מוסדות אקדמיים. האקדמיה מציגה את המגוון הרחב והרלוונטי ביותר בתחומי סביבה ואקלים, אך עם זאת מדובר בערוץ הכי פחות נגיש.
אומנם קימים שורה של מוסדות אקדמאים בפריסה גיאוגרפית רחבה המלמדים על סביבה, קיימות ואקלים. אולם, המסלול האקדמי נתקל בשלושה אתגרים מרכזיים:
- מרבית הסטודנטים בישראל אינם נחשפים למשבר האקלים במסגרת לימודיהם, אם לא בחרו בלימודי סביבה.
- קיים קושי במשיכת סטודנטים מוכשרים ובעלי יכולות גבוהות לבחירה בחוגי סביבה על פני חוגים אחרים.
- עיסוק מעשי בנושאי סביבה גם במסגרת לימודי תארים שאינם עוסקים בכך.
כדי להתמודד עם אתגרים אלו מומלץ לנקוט בצעדים הבאים:
- שילוב תכנים בנושאי סביבה גם במסגרת תכניות לימודים שאינן עוסקות בסביבה, בעזרת מתן מענקים ומלגות ייעודיות מטעם המל"ג.
- משיכת סטודנטים נוספים אל נושאים הקשורים בסביבה על ידי הענקת מלגות נוספות עבור פרויקטים מעשיים שיתקיימו בחוגי הסביבה.
- הרחבת התמריצים לניתוב השקעות פרטיות במחקר ופיתוח ירוק.
תעסוקה ירוקה קיימת
מקצועות הטיפול והחינוך
עבודות טיפול הן עבודות "ירוקות" התורמות לצרכים חברתיים בסיסיים, חיוניות לתשתית לכלכלה ירוקה ואינן מזהמות. מבחינה סביבתית מדובר בהשקעה בת קיימא.
שיפור תנאי ההעסקה בקרב מטפלות (במקצועות הבריאות, עובדות סוציאליות, מטפלות בילדים וזקנים, סייעות ועוד) עובדות רווחה, עובדות ועובדי ניקיון ועובדות ועובדי חינוך והוראה, צפוי להוביל לשיפור ניכר במערכת הבריאות, במערכת החינוך ובמערכת הרווחה, ובכך לתרום לרווחה הכללית של תושבי ישראל ואף לחזק את הכלכלה הישראלית, באופן שאינו נשען על סחר במוצרים, אלא על שירותים.
נגישות שוויונית לשירותי טיפול ורפואה היא הכרחית להתמודד עם מצב חירום ועם שגרה משברית, ותסייע בהגנה על אוכלוסיות פגיעות אל מול המשבר. לכן נדרשים צעדי מדיניות שיבטיחו שנשים לא יישאו לבדן, ובתנאים גרועים ושוחקים, בנטל הטיפול.
קיימים מגוון צעדי מדיניות שניתן לקדם על מנת לחזק את מקצועות הטיפול, בהם:
- שיפור תנאי השכר והעסקה של העובדות והעובדים – חלק מהותי מהמעבר לתעסוקה ירוקה
- שבירת הנורמה החברתית המזהה עבודת טיפול כעבודה נשית.
- הבטחת נגישות לשירותי טיפול, עבור כלל האוכלוסיה.
- מעבר מהתמקדות המשק בצמיחת התמ"ג וב"יעילות כלכלית", להתמקדות בהבטחת פרנסה הוגנת.
- הוספת תקנים לרופאות, אחיות, עובדות ועובדים סוציאליים
תחבורה ציבורית
התחבורה הציבורית בישראל סובלת ממספר בעיות המשפיעות על חוויית הנוסעים והנהגים כאחד. אחת הסוגיות הבולטות היא המחסור בנהגים בתחבורה הציבורית. נהגי התחבורה הציבורית בישראל מתמודדים עם שכר נמוך ועם תנאי עבודה ירודים, אשר מובילים לשיעורי תחלופה גבוהים ולמחסור בנהגים מנוסים.
טיפול בבעיה זו והגדלת מספר נהגי התחבורה הציבורית יוכל לשפר את מערכת התחבורה הציבורית ואת איכות החיים של הנוסעים והנהגים כאחד.
מעבר צודק
מתן כישורים וכלים מקצועיים להסבה מוצלחת
האתגר העיקרי העומד במרכז המעבר הצודק אינו אתגר כלכלי, כי אם אתגר חברתי וקהילתי. רבים מהאנשים העתידים לאבד את עבודתם לאחר שנים רבות במקום עבודה אחד, נפלטים אל שוק עבודה אשר אינו מאוגד, ואשר שונה מאוד משוק העבודה אליו נכנסו.
קיימת חשיבות של ייצור תכנית מעטפת קהילתית, אשר תלווה את המפוטרים בתהליך ההסבה, תפעל להבטחת רווחת העובדים והקהילות שבהן הן חיים, עוד משלב היוודע הפיטורים העתידיים ועד לסוף תהליך ההשמה המוצלח.
מחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות יגבשו ויישמו "תכנית הבראה קהילתית" עבור ישובים שבהם אחוז עובדי התעשיות הכתומות שעזבו את עבודתם גבוה, וזאת בניסיון לצמצם את הפגיעה במרקם הקהילתי.
תמיכה בהכנסת העובד בעת המעבר הצודק
מעבר צודק יכול לכלול שינויים בסוגי המשרות והתעשיות הזמינות. תמיכה והטבות כלכליות בהכנסה לעובדים אשר נפלטים מהתעשייה המזהמת יסייעו להבטיח שהעובדים יוכלו לשמור על רמת החיים שלהם בזמן שהם מסתגלים לשינויים אלה.
תמיכה בהכנסה יכולה לספק לעובדים את האמצעים הכספיים להשתתף בתוכניות הסבה והשבחה שיעזרו להם לעבור לתפקידים ולתעשיות חדשות. הבטחת הכנסה יכולה לסייע בהפחתת העוני ואי השוויון על ידי מתן רשת ביטחון לאלה המושפעים ביותר מהשינויים הללו.
הטבות כלכליות יכולות לעזור להתמודד עם החששות והפחדים של העובדים לגבי יכולתם לפרנס את עצמם ואת משפחותיהם במהלך המעבר.
כתוצאה מאלה, התמיכות יעזרו להפחית את ההתנגדות לשינוי ויתרמו למעבר צודק חלק והוגן. בנוסף, תמיכה בהכנסה יכולה גם לעזור לעורר כלכלות מקומיות על ידי מתן אמצעים לעובדים להמשיך להשתתף בשווקים המקומיים ולתרום לקהילות המקומיות.
סל הטבות למעסיקים קולטים מתעשיות כתומות ולמעסיקים המכשירים תוך כדי עבודה (OTJ)
קיים חשש בקרב מעסיקים להעסיק עובדים ללא הניסיון הנדרש לביצוע העבודה. מכיוון שצפוי שהרבה עובדים ייפלטו מהתעשייות הכתומות המזהמות ויצטרכו לעשות הסבה למקצוע חדש, שאינם מנוסים בו, מומלץ וראוי כי המדינה תחליט על מנגנונים כלכליים לעידוד השמה והעסקה של עובדים אלה, על ידי יצירת הטבות ותמריצים כלכליים לעסקים הקולטים עובדים מתעשיות כתומות ולעסקים אשר מכשירים את עובדיהם תוך כדי העבודה (On The Job)
תמריצים כלכליים לבתי עסק ולעסקים ירוקים
תמריצים כלכליים, רגולציה והלוואות בתנאים מועדפים יכולים לעזור להפחתת העלויות הכלכליות של המעבר, וליצור עבור העסקים כדאיות כלכלית לאימוץ שיטות מקיימות ולהשקעה בטכנולוגיות ירוקות, שיכולות לעזור להאיץ את המעבר לכלכלה דלת פחמן.
התמריצים יכולים לסייע ביצירת מקומות עבודה חדשים בתעשיות ירוקות צומחות, לייצר הזדמנויות כלכליות, להפחית את העלויות הכלכליות של המעבר, לעודד שיטות עסקיות בנות-קיימא ולבנות כלכלה מכילה יותר.
התמריצים ייצרו תמיכה בצמיחה של עסקים ושל תעשיות ירוקות, יאפשרו לספק מקורות הכנסה ויציבות לעובדים ולקהילות שהושפעו מהדעיכה של תעשיות דלקי המאובנים. יש לשים דגש על מענקים וסבסוד לעסקים שמשקיעים באנרגיה נקייה, יעילות אנרגטית ותחבורה בת-קיימא ועל שילוב נשים במקצועות אלו.
לקריאת המסמך המלא – לחצו כאן>>