מפת דרכים - מדיניות וחקיקה סביבתית
פתיח שנכתב לאור אירועי ה-7/10/23:
בימים מורכבים אלה, ישנה חשיבות רבה לקידום מדיניות סביבתית נכונה בישראל.
כלכלה מקיימת אינה רק אינטרס סביבתי-חברתי, אלא גם אמצעי לשיפור יכולת ההתמודדות שלנו עם אתגרים גיאופוליטיים וסוציו-אקונומיים. חיזוק חקלאות ישראלית מקיימת וביטחון תזונתי לתושבי המדינה, שמירה על עצמאות אנרגטית ומבוזרת, תמיכה בתעסוקה ירוקה מקומית ועוד מספר רב של צעדים חשובים, מקנים למדינה עצמאות אסטרטגית חשובה והקטנת תלות בגורמים חיצוניים עולמיים.
היפוקרטס מיוון העתיקה ואבי הרפואה המערבית נהג לומר כי "הטבע הוא הרופא הטוב ביותר". השטחים הפתוחים והטבע הייחודי של מדינת ישראל מאפשרים הפוגה, הפחתת לחץ ומתח נפשי, שיפור מצב הרוח ותרומה רבה לבריאות האדם והחברה.
אנו מאמינים כי שיקולי איכות הסביבה ובריאות הציבור, הינם יסודות חשובים שצריכים להימצא בראש סדר העדיפויות. נושאים אלה קשורים לכל היבט ביום יום שלנו, החל מהאוויר שאנו נושמים, הסביבה שבה אנו חיים, והאוכל שאותו אנו מגדלים ואוכלים. במצבי חירום, הקשר בין הנושאים הללו מתגלה כבלתי ניתן להפרדה, ומצביע על הצורך במדיניות יעילה. עניין זה משתקף במפת הדרכים למדיניות וחקיקה סביבתית 2023-2024, שהופכת לכלי בעל משמעות רבה בתקופה מאתגרת זו.
————————————————————-
בעיות סביבתיות משפיעות על היומיום של כלל החברה הישראלית. שינויי האקלים, הנגרמים כתוצאה משריפת דלקים מאובנים ופעילויות אנושיות אחרות, מובילים לעליית טמפרטורות, לעלייה במפלס פני הים ולאירועי מזג אוויר קיצוניים, שהשלכותיהם על האזרחים ועל הדורות הבאים הרסניות. בנוסף, כבר היום זיהום וניצול-יתר של משאבי טבע פוגעים בבריאות האדם, במרקם החברתי-כלכלי, בטבע המקומי ובאתרי מורשת. בעולם, המודעות לנושאים אלה גוברת מדי יום, ומדינות רבות מקדמות את הטיפול בנושאים אלו באמצעות הפחתת פליטת גזי חממה, מעבר לאנרגיה מתחדשת והגנה ושיקום של מערכות אקולוגיות.
מדינת ישראל התחייבה במסגרת אמנות רבות, שאותן אישרה ואישררה, לקדם את הנושא הסביבתי על סדר היום, לקדמו, לפעול למען פתרון משבר האקלים ולעמוד בהתחייבותה וביעדיה.
מפת דרכים למדיניות וחקיקה סביבתית, מפת הדרכים מציגה יעדים ברורים, אסטרטגיות והמלצות למדיניות להפחתת פליטת גזי חממה, הגנה על המגוון הביולוגי והבטחת עתיד בר-קיימא לכולם. מפת הדרכים תסייע לקוראיה לקבל הבנה מעמיקה יותר הן של האתגרים הניצבים בפנינו והן של צעדי המדיניות שעלינו לנקוט בכדי להתמודד עימם. בנוסף, מפת הדרכים מספקת מסגרת לשיתוף פעולה בין מגזרים ובין רמות ממשל שונות, שיתוף פעולה החיוני להשגת התקדמות משמעותית בנושאי הגנת הסביבה והטבע בישראל.
מפה זו היא כלי מפתח להבנת תחום הסביבה בישראל ולהעמקה בו, ומשמשת כמאגר פתרונות יעילים לקידום על ידי כל פוליטיקאי המעוניין בכך.
מפת הדרכים כוללת 5 פרקים:
כל פרק מחולק לתתי נושאים וכולל סקירה כללית לצד פתרונות קונקרטיים ודרכי פעולה מומלצות עבור הכנסת ומשרדי הממשלה.
נושאי הפרקים נבחרו על ידי ועדת היגוי מטעם ארגוני הסביבה ונכתבו בשיתוף עם הארגונים העוסקים בתחומים אלה. הצעות רבות גובשו על פי סוגיות מפתח שמקדם פורום האקלים הישראלי שהוקם ביוזמת נשיא המדינה. מפת הדרכים היא מסגרת לקידום פרואקטיבי של צעדי מדיניות סביבתיים לשנת 2023. הפתרונות המוצעים במסמך יקדמו את מדינת ישראל רבות בתחום הסביבתי, ויתרמו למוכנותה להתמודדות עם משבר האקלים.
לקריאת המסמך המלא – לחצו כאן>>