הועדה לקביעת מדדי אקלים להשקעות
כתוצאה מעבודתם של ארגוני המגזר השלישי הפועלים במסגרת הפורום לכסף נקי, בדצמבר 2020, יושק על ידי הבורסה לניירות ערך ת"א – מדד ת"א 125 – אקלים נקי מדלקים פוסיליים. מדד אשר מכיר בכך שהגורם העיקרי למשבר האקלים הוא השימוש הנרחב באנרגיה שמקורה בדלק מאובנים (fossil fuel) ויהווה תמריץ להשקעות אשר אינן מעודדות את השימוש בדלקים מאובנים.
ארגון חיים וסביבה, כארגון תשתית לתנועה הסביבתית, נבחר להיות הגורם הרשמי מולו מקודם מדד זה ואשר יהיה אחראי לעדכון הקריטריונים והרכבת רשימת החברות שעומדות בקריטריונים (מתוך מדד ת"א 125).
מדוע צריך מדד אקלים נקי מדלקים פוסיליים?
דלקים מאובנים- פחם, נפט וגז, מהווים את מקור הפליטה המרכזי של גזי חממה (בעיקר, אך לא רק- פחמן דו-חמצני ומתאן), המאיצים את משבר האקלים החמור הפוקד את כדור הארץ. משבר האקלים גורם ועוד יגרום, בין היתר, לעלייה במפלס פני הים, עליית הטמפרטורות, סופות, בצורות, מגיפות, מלחמות, מחסור במים ומזון, נהרות של פליטים והתדרדרות תנאי החיים באזורים נרחבים על פני כדור הארץ, עד להפיכתם בלתי ראויים להתיישבות אנושית.
הפורום הכלכלי העולמי קבע בתחילת 2020, כי כמחצית התוצר הגולמי הגלובלי תלוי במשאבי טבע. משכך, הכחדת המינים ומשבר האקלים הנם הסיכונים הכלכליים הגדולים ביותר העומדים בפני האנושות. מסקנה דומה עולה גם מדו"ח חמור שהוציאה לאחרונה הנציבות על הסחורות בארה"ב (CFTC) לפיו משבר האקלים יפגע באופן הרסני בשוק ההון.
כחלק מההתמודדות עם משבר האקלים, הולכת ומתבססת בקרב ממשלות העולם וארגונים גלובליים ההבנה כי לא יהיה מנוס מהטלת מס על פליטות גזי חממה (המכונה "מס פחמן"), מהלך שיפגע באופן משמעותי ברווחיות של מיזמים מבוססי דלקים מאובנים וכן בכדאיות הקמתם וההשקעה בהם. ראו בהקשר זה קישור לשני דו"חות מטעם קרן המטבע הבינלאומית, לדו"ח מטעם ארגון ה – OECD, וכן למחקר של נתן זוסמן שפורסם בכנס אלי הורוביץ 2019 ולדו"ח בנק ישראל. יתר על כן, תכנית ה-Green New Deal האירופית אף קוראת להטלת מס על יבוא סחורות הכרוכות בפליטות גזי חממה.
עפ"י הפרסום של בנק ישראל מה- 10/6/2020 – "מס הפחמן מייעל את הקצאת המשאבים במשק בהיותו מוטל על המוצר המזהם, וגורם ליצרנים ולצרכנים להפנים במחירו את השפעותיו החיצוניות. בכך הוא תורם לתעדוף נכון של השימוש באנרגיה."