גזר
תחומי עניינה של ועדת איכות סביבה העוסקת בטבע-סביבה-קיימות-פיתוח בר-קיימא הם רבים ומגוונים ונוגעים בכל תחומי עיסוקה של הרשות המקומית.
מעבר לפרוטוקולים של דיוני הוועדה – לחצו כאן>>
בישיבתה הראשונה של הועדה בראשותי הוחלט כי תפקיד הועדה יהיה למפות את המצב בשטח, לקבוע נקודות התערבות ולהתוות דרכי פעולה שיועברו אל הזרועות הביצועיות של המועצה על אגפיה וליחידה הסביבתית. מכאן שאנו רואים את הועדה כגוף מתווה מדיניות ולא כאורגן ביצועי.
בפגישות הועדה האחרונות התגבשה ההבנה כי יש צורך לבצע שינויים באופן עבודת הועדה: ניכר היה כי קיים קושי בקיום רצף קוהרנטי של דיונים ומעקב אחרי החלטות שהתקבלו, כאשר הרושם הוא של התנהלות אקלקטית ולא ממוקדת. עלה הצורך בהתנעת תהליך מיקוד לנושאים אסטרטגיים אותם נרצה לקדם ובגיבוש נוהל עבודה ברור ומוסדר.
לצורך העניין בנינו תכנית לשני מפגשים מחוץ לשעות עבודת הועדה אשר יהיו פתוחים לגרעין קבוע של חברי ועדה ומתנדבים. את התכנית ריכזו נופר ששון עופר רכזת קיימות של היחידה הסביבתית, נדב גופר "מצעד ירוק" ואנוכי, בעזרתה של מיכל דבורצקי חברת מליאת המועצה.
מבנה התכנית גובש באופן הבא:
- להבין מה דוחף כל אחד מחברי הועדה להיות חלק מגוף האחראי על איכות הסביבה במועצה.
- להגדיר מה מושך כל אחד בעבודתו – מה ה"חלום" או החזון של כל אחד מאיתנו ומה נראה כהצלחה, בסופו של דבר, בתום הקדנציה.
- למפות את נושאים מתוך תחומי עניין של ועדת איכה"ס בראי המתווה של 10 הנקודות לרשות מקיימת.
- להבין את ההקשר הרחב של עבודת הועדה בתוך העשיה המוניציפאלית והערכה טובה יותר של עבודת הועדה בהקשר הסטטוטורי עם הכלים העומדים לרשותה והקשיים עמם היא אמורה להתמודד.
- בסופו של דבר אנחנו אמורים לצאת עם החלטות אופרטיביות בנוגע להמשך עבודת הועדה.
התהליך:
חלק א' – היכרות, מוטיבציה ומגרש המשחקים שלנו.
את המפגש פתחנו בסבב היכרות וסקירת מוטיבציה אישית של כל אחד מהנוכחים. (מה הביא אותך לפה?). הבנו ביחד, תוך כדי משחק, כמה מגוונים ורבים תחומי הקיימות וכך סקרנו את "מגרש המשחקים שלנו". מתוך מכלל התחומים בהם עוסקת הקיימות התמקדנו ב 10 הנקודות לרשות מקיימת. תוך כדי מצגת סופר הרקע להגדרת עקרונות הרשות המקיימת.
לאחר מכן עברנו לתרגיל "נאום סיכום לקדנציה מוצלחת" –נסיון לזקק את הדבר האחד שיחשב כהצלחה גדולה עבור כל אחד ואחת מחברי הוועדה. מטרת התרגיל הייתה לפתח חשיבה לטווח ארוך, להבין מה חשוב למשתתפים ולכוון לרמת חזון ומטרות ולצאת מה "כאן ועכשיו".
חלק ב' – הוועדה
פתחנו את החלק השני של היום בהגדרת הועדה בחוק לתיקון פקודת העיריות.
בזום הצטרפה אלינו ד"ר אורלי רונן, מהמעבדה לחדשנות וקיימות עירונית, בי"ס פורטר, אוניברסיטת תל אביב ונאור ירושלמי, סגן ראש עיריית נס ציונה. עם ד"ר אורלי רונן שוחחנו על הרציונל שעמד מאחורי המהלך לעיגון הועדה בחוק. אורלי סקרה את ההיסטוריה ודרכים שונות לדמוקרטיה ברשויות. מתוך דבריה הבנו ולמדנו על טיב הקשר בין המועצה לוועדה. נאור ירושלמי שיתף אותנו מניסיונו ומהנעשה ברשויות אחרות. כמו כן, נאור דיבר על הדרכים לעבודה מיטבית מול ועם הרשות ודיבר על התהליך והאפשרויות למינוף הנושא.
חלק ג' – פעולה
בשלב הבא דנו חברי הוועדה בהגדרה וגיבוש עקרונות הועדה. ולאחר מכן עצבנו את לו"ז ישיבות הוועדה ברמה האסטרטגית ואופן ניהולם (כמה זמן יוקדש לעדכוני היחידה הסביבתית, כמה זמן יוקדש לעדכונים מהוועדות השונות, מתי ניתן לשלוח נושאים לדיון בוועדה וכו). בהמשך הגדרנו את פעילות צוותי עבודה ויחסיהם מול הועדה.
העלנו נושאים אפשריים לפעילות של וועדות עבודה ולאחר מכן בטבלה כתבנו מי תוך בנושא, מי מעוניין להיות שותף ולמי הנושא בוער בעצמותיו ומוכן להוביל את הוועדה העוסקת בנושא זה. בסוף היום יצאנו עם כמה צוותי עבודה אשר להם יש פעילים המוכנים להוביל את המהלך.
היום הסתיים באנרגיה טובה של עשייה ובמיקוד להמשך העבודה המשותפת. במפגש הבא נמשיך מנקודה זו ונמשיך את העשייה ממוקדים יותר וחדורי מוטיבציה!
חברת מליאה ויו"ר ועדת איכה"ס
מועצה אזורית גזר