מתחילים את השינוי בצלחת
"מתחילים את השינוי בצלחת" : תכנית חינוכית לעידוד תזונה בריאה ובת-קיימא
מעוניינים במפגשים למקומות עבודה, מכינות, סטודנטים וקהלים בוגרים נוספים? לחצו כאן לפרטים
אנו ב"חיים וסביבה" ארגון-הגג של ארגוני הסביבה בישראל, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות, מציעים תכנית חינוכית לעידוד תזונה בריאה ובת-קיימא תוך שילוב של יותר מזונות מהצומח, בהתאם להמלצות התזונה הלאומיות ולתכנית הלימודים של משרד החינוך. כל זאת תוך שיתוף של צוות המורים והורי התלמידים, התנסות חווייתית בטעמים ובאמצעים ליישום ההמלצות התזונתיות החדשות במטבח הביתי, ותרגול ויישום שלהן בפועל. התכנית מועברת בפני כ 9,000 תלמידים ומורים בשנה, ברחבי הארץ.
התכנית מופעלת גם במתכונת של מפגשי זום אינטראקטיביים.
התכנית מיועדת לגילאי ה'-י', וכוללת סדרה של שני שיעורים לתלמידים, מפגש לצוות המורים ומפגש להורים. תכני השיעורים והמפגשים נכתבו בליווי תזונאיות קליניות.
שלבי התכנית (*הפעילות הינה מודולורית וניתן יהיה לבצע גם חלקים ממנה בהתאם לצרכי ביה"ס):
סדרה של שני מפגשים לתלמידים – בזום או בכיתה:
המפגש הראשון: שיעור אינטראקטיבי הכולל חידונים, סקרים וסרטונים אודות ההשפעות הסביבתיות של המזון שלנו – בדגש על הקשר בין תופעות כגון משבר האקלים, בירוא יערות ואובדן מינים לבין תהליכי הייצור של מזונות שונים – ודוגמאות למזון בריא, נגיש וטעים מהצומח שמומלץ לשלב בתפריט על פי המלצות התזונה משרד הבריאות.
המפגש השני- מאסטר שף מהצומח: כל תלמיד מכין בבית מראש מנה בריאה מהצומח, באופן עצמאי או יחד עם ההורים, ובמהלך המפגש מציג אותה בפני הכיתה, וחולק חוויות מתהליכי ההכנה. התלמידים עורכים תחרות "מאסטר שף" לבחירת המנות האטרקטיביות ביותר, ודנים בשאלה אילו הרגלים אישיים ופתרונות גלובליים כדאי לקדם כדי שהתזונה של כולנו תהיה בת-קיימא יותר.
* כאשר מתאפשרת למידה ואכילה משותפת בכיתה, המפגש כולל ארוחה כיתתית המבוססת על המאכלים שכל תלמיד/ה הכין.
מפגש חשיפה מקוון להורי התלמידים, המועבר על-ידי תזונאית קלינית ומרצה נוספ/ת מטעם התכנית, אודות הרקע להמלצות התזונה העדכניות וכלים פרקטיים להכנת מזון מהצומח במטבח הביתי.
מפגש הכנה למורים, המועבר ע"י תזונאית קלינית ומרצה נוספ/ת מטעם התוכנית. המפגש עוסק בהשפעות הסביבתיות של ייצור מזון מן החי ומן הצומח, וביתרונות הסביבתיים והבריאותיים של התזונה המומלצת ע”י משרד הבריאות, והוא כולל הדגמה של הפעלות כיתתיות בנושא תזונה בת-קיימא וכלים פרקטיים ליישום המלצות התזונה במטבח הביתי (ניתן לקיים את המפגש בזום או בחדר המורים, אורך המפגש המומלץ: 90 דקות). בנוסף לבתי הספר בהם התכנית מועברת לתלמידים, המפגשים למורים מועברים גם כהרצאת אורח בעשרות השתלמויות בית ספריות וארציות לחינוך לקיימות ברחבי הארץ, וכן בקורסים במוסדות להכשרת אנשי חינוך. לפירוט על נושאי ההרצאה לאנשי חינוך ראו כאן.
בין המוסדות שזכו לארח את התכנית:
ממליצים מספרים:
המלצות על המפגשים לתלמידים:
"מפגשים מרתקים, ההורים פרגנו מאד, והתלמידים קיבלו עידוד אפקטיבי להרגלי תזונה בריאים ומקיימים יותר. ממליצה מאד!"
(ליהי תורג'מן, רכזת קיימות, ביה"ס "משה שרת", חולון)
"מפגשים מרתקים ומלמדים. המדריך היה קשוב ונעים, התלמידים שיתפו פעולה, והייתה היענות גדולה מאד שלהם ושל משפחותיהם בתחרות המאסטר שף. חווייה ייחודית ומעניינת, ממליצה!"
(ליטל יבדייב, מורה למדעים, ביה"ס יצחק נבון, קרית מוצקין)
המלצות על המפגשים לצוותי המורים ולהורי התלמידים:
"היה מפגש מרתק, מפעיל ופותח אופקים למשבר הפוקד אותנו והקשר בינו לבין ייצור המזון שאנו אוכלים והתנהלות שלנו באורח החיים המודרני – ומיד לאחריו ההרצאה של הדיאטנית חיברה את כל הסוגיות הללו באופן מאד רלוונטי לצלחת ולאכילה היום-יומית".
(איילת יוסט בן מרדכי, מנחת השתלמויות מורים של "הרשת הירוקה", התכנית המשולבת לחינוך לקיימות של משרד החינוך והמשרד להגנת הסביבה)
"מעניין, נגיש, משפיע. צוות המורים שלנו, שלרוב לא קל לעניין ולאתגר אותו, אהב מאד".
(מומיק נבו אומשויף, מנהל התיכון לקיימות ואחריות חברתית, כפר סבא)
"פעילות מגוונת, מעניינת וקולעת, שהתאימה והשפיעה גם עליי כמורה וגם סיפקה לי חומרים רלוונטיים להמשיך ולעסוק בהם עם התלמידים".
(גלית אברהם, מורה בביה"ס בארי, ראשון לציון)
״פעילות מקצועית ומעניינת ביותר, וגם ההורים החמיאו מאד למרצים. היה ערב מהנה".
(זהבה, רכזת שכבה, תיכון עתיד רזיאל הרצליה)
רקע קצר: למה מומלץ לעסוק עם התלמידים בתזונה בת-קיימא?
- בשנים האחרונות האו"ם, ממשלות וארגוני בריאות וסביבה מדווחים כי היקפי הייצור והצריכה של מזון מן החי מהווים גורם מוביל לשינויי האקלים, לכריתה ולהצתה של יערות הגשם באמזונס, להכחדה המתגברת של מיני בעלי חיים בים וביבשה, וכאחד הגורמים המרכזיים לזיהום מים וקרקע. ב2020 פרסמה התכנית הסביבתית של האו"ם כי הגברת הסחר והצריכה של מזון מן החי מהווים את הגורם המוביל להתפרצות נגיף הקורונה ונגיפים רבים נוספים. כפתרון למשברים אלה, סוכנות הסביבה של האו"ם, ממשלות ברחבי העולם וכן משרדי הבריאות והחינוך בישראל מעודדים הפחתה בייצור ובצריכה של מזון מן החי, ושילוב בתפריט של יותר מזונות מהצומח.
- על פי המלצות התזונה של משרד הבריאות, יש לצרוך "תזונה המבוססת בעיקר על מזונות מהצומח ומיעוט מזונות מהחי, תוך פגיעה מינמלית במגוון הביולוגי, בסביבה ובבעלי החיים. תזונה זו תורמת לביטחון תזונתי, הימנעות ממחלות ונותנת מענה במצבי בריאות שונים כמו מחלות לב וכלי דם, סוכרת, השמנה, מחלות סרטן מסויימות ועוד". המלצות אלה שולבו החל מ-2018 גם בתכנית הלאומית "אפשרי בריא" שפרסמו משרד הבריאות ומשרד החינוך.
- בתכנית הלימודים במדע וטכנולוגיה של משרד החינוך (2020), אחד מנושאי החובה הינו "פגיעה בסביבה כתוצאה מגידול תעשייתי של בעלי חיים", ואחת ההדרכים המומלצות בה לצמצום הפגיעה בסביבה הינה "צמצום צריכת מזון שמקורו בבעלי חיים, הגורם לפגיעה מוגברת בסביבה בהשוואה למזון שמקורו מהצומח". בדו"ח האגף למחקר ופיתוח (2019) ממליץ משרד החינוך לעסוק עם התלמידים בהשפעות הסביבתיות של תעשיות המזון מן החי, ובמגמה העולמית לשילוב בתפריט של יותר מזון מהצומח.
- במסגרת החינוך לקיימות במשרד החינוך פורסמו מערכי שיעור המעודדים צריכה של יותר מזונות מהצומח כאחד מאבני היסוד של תזונה בת-קיימא.
התכנית מוצעת בהתנדבות, ללא עלות לבית הספר.
לפרטים נוספים:
שיר רוזנבאום, רכזת התכנית: plate@sviva.net 058-4966339